Depilacija ruku da ili ne?

18:50


Spadate li u skupinu djevojaka kojima je to sasvim normalna i redovita pojava ili ipak mislite da je to pretjerivanje i nepotrebna muka? Dolaskom toplijih dana i kratkih majici, ovo pitanje se sve češće postavlja.

Dugo sam razmišljala i istraživala ovu temu pa sam odlučila i sa vama podijeliti svoje iskustvo. Negdje s pubertetom počinje moja muka u vezi dlaka i uklanjanja istih. Svijetle sam puti, a moje dlačice prkose bojom, dužinom i gustoćom. Tako ih na nogama naizmjenično uklanjam epilatorom i voskom, a trudim se najmanje britvicom.

A sada dolazimo do teme ovog posta, a to su ruke. Moram priznati da sam dugo vremena pokušavala prihvatiti to kao nekakvu nesavršenost i izbjegavala sam uhvatiti se u koštac s time. U hladnijim danima ruke prekrivaju duge majice, a s toplijim danima sam se nadala da će sunce posvijetliti dlačice. Međutim, moje dlačice su prilično guste i duge. Čak i kada su svjetlije, i dalje su prilično upadljive, što mi je s vremenom počelo neopisivo smetati. Tako sam se i odlučila stati tome na kraj.

Što me je najviše brinulo?

Jednom kada počnem s uklanjanjem dlačica  moram to raditi stalno.
Što je potpuno opravdan razlog za brigu. No tu se vraćamo na argument od malo prije. Dakle u toplijim danima dlačice treba uklanjati redovito, ali ipak veći dio godine moguće je prekriti ruke dužom majicom i na taj način „dobiti na vremenu“.

Koliko često ću morati uklanjati dlačice i hoće li mi se dati.
Ovo je vrlo subjektivno i naravno ovisi o intezitetu dlačica, ali otprilike možete procijeniti prema stanju na nogama. Razlika je u tome da dlačice na rukama ne izbijaju jednakomjerno jako kao na nogama, a uz to i puno rijeđe. Od pojave prvih dlačica postoji određeni rok koliko mogu izbjegavati uklanjanje.

Koliko boli uklanjanje.
Od početka sam znala da dlačice neću brijati ili uklanjati depilacijskom kremom, tako da sam se pripremila na bol. Vrijedi isto pravilo kao s nogama, koliko dobro podnostite depilaciju nogu, slično ćete podnositi i na rukama. No prvog puta, bez ustručavanja - bol je grozna. Svaki sljedeći put je puno lakši za podnjeti.

Moj topli savjet je ako se već odlučite uklanjati dlačice s ruku, izbijegnite u širokom luku brijanje i slične metode koje ne uklanjaju korijen dlake. To je brza i laka metoda koju ćete sigurno zažaliti kada vam počnu izbijati tamnije i gušće dlake. Ja sam se dvoumila između voska i epilatora i na kraju izabrala ovo drugo. Načelno obje metode imaju prednosti i mane, tako da je na vama da odaberete što vam je bitnije. Meni je s epliatorom puno lakše rukovati, nema prljanja i ljepljenja s voskom, a nakon početne investicije za kupovinu uređaja nema dodatnih troškova. Ipak depilacija mi je draga iz razloga što manje boli, brža je, kao i to što skine odumrli površinski sloj kože, što inače preferiram na nogama.


Nakon depilacije ruke namažem kokosovim uljem koje u potpunosti umiri nadraženu kožu, nahrani je i učini mekanom i svilenkastom. Postupak ponavljam na otprilike svaka 2 tjedna, no vidim naznake da će s vremenom taj period biti i duži.

A evo i par savjeta za prvu, kao i svaku narednu depilaciju:

- Ukoliko prvi put koristite depilacijske trake ili vosak  dobro proučite upute o povlačenju traka i zamolite nekoga da vam u tome pomogne. Ne želite završiti sa podljevima ili oderanom kožom.
- Ako je vaša koža jako osjetljiva isprobajte uklanjanje na manjoj površini, recimo na unutarnjoj strani podlaktice.
- Depiliranje šećernom pastom zahtjeva posebnu tehniku i stručnost prilikom korištenja. Nikada nisam samostalno isprobala tu metodu, a za nju bi se odlučila isključivo u salonu.
- Nakon depilacije se ne izlažite suncu! Vaša koža će biti nadražena, tako da ju je potrebno umiriti i njegovati, a nikako ispostavljati dodatnim šokovima.
- Vezano uz to, ne zaboravite nanijeti kremu sa dovoljno visokim SPF-om, čak i onda kada niste na plaži J

Na kraju svega bi nadodala kako je bitno da se za ovo odlučite isključivo na svoje zadovoljstvo te ukoliko se zaista ne osjećate ugodno sa stanjem svojih ruku. Ako vaše dlačice nisu toliko izražene, nema potrebe da gubite vrijeme s depilacijom.

To bi bilo sve od mene, nadam se da vam se post svidio. Svakako mi u komentarima napišite što vi mislite o depilaciji ruku, te ako je prakticirate koja je vaša omiljena metoda.



You Might Also Like

8 comments

  1. Odustala sam od toga.
    U početku sam bila jako nesigurna i Sramila se sebe i svojih ruku ali sam s vremenom to prihvatila i odustala od te ideje.
    Moje dlačice na rukama nisu tamne i crne (srećom), ali ih na žalost ima. Svijetle su i primjetne, i gušće, no eto, zadnjih godina me to uopće ne brine niti mi smeta.
    No, da moram, depilirala bih ih svakako.
    To nije ništa loše.
    Bitno da si ti kao osoba zadovoljna sobom. I da se dobro osjećaš u svojoj koži. 😄

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Aneta na komentaru, slažem se s tobom :) Imaš sreće da ih ne moraš uklanjati i to je super! 💛

      Izbriši
  2. Imam isti problem i muka mi je vec. U zadnje vrijeme intenzivno razmisljam o tome i mislim da cu se odluciti za kremu buduci da mi je koza jako osjetljiva sve druge metode depilacije izazivaju pristice, isprobano. Prije par god sam napravila uzas koristeci epilator, ruke su mi bile pune pristica i to cijelo ljeto :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razumijem te u potpunosti :/ Ja srećom nisam imala nikakvu reakciju, ali pretpostavljam koliko to grozno mora biti. A da probaš u nekom salonu i objasniš im svoj problem? Možda će pronaći rješenje, ipak to im je struka. :)

      Izbriši
  3. Kako pogumno! :) Jaz si pa rok ne bi upala, imam občutek, da bi res zelo bolelo. Pa tudi poleti dlake postanejo malenkost svetlejše (s tem se tolažim!) :) Se pa strinjam, kokosovo olje po depilaciji res pomiri kožo, ga tudi jaz redno uporabljam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mah mene je tok matralo da sem se kar odločila da je konec s tem :) Pač meni ko so svetlejše so bile še zmeraj tok goste in dolge, pa segajo tam do začetkov prstov -.- Tko da ja, zdaj mi ni žal :D

      Izbriši
  4. Istu dilemu imam,vosak ili epilator?Inace imam problema jer mi je korijen bas jak a i dlacice su tamnije,pa mozes li mi samo reci koji epilator koristis?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej, i kod mene je takva situacija što se tiče dlačica. Ja i dalje koristim isključivo epilator jer mi je jednostavniji za korištenje. Doduše imam u planu probati i trake jer imam dosta problema sa urastanjem dlačica nakon epilatora. Inače koristim ovaj sa slike (Phillips), nikakav fensi, mislim da je pred sto godina bio vrlo povoljan i još uvijek radi. :)

      Izbriši

Popular Posts

Like us on Facebook

Subscribe